На що звертати увагу при виборі портативної електростанції?

Електрогенератор на акумуляторних батареях – один із видів систем резервного живлення. Це чудове рішення для живлення пристроїв або навіть цілого будинку у випадку вимкнення світла. Та який обрати, адже їх надзвичайно багато й які параметри взагалі треба враховувати?

При виборі найбільш вдалого електрогенератора необхідно звернути увагу на функціонал, тип живлення електрогенератора, ємність батареї, вагу та розмір.

електрогенераторДля початку необхідно визначити усі об’єкти, які необхідно заживити – це дозволить зорієнтуватись та відсіяти недостатньо потужні чи, навпаки, занадто потужні електростанції. Портативні електростанції можуть використовуватися вдома, в приватному чи багатоповерховому будинку, на дачі, в подорожі, на відпочинку у наметовому містечку. При цьому потужність портативної електростанції має бути вищою, щоб у разі необхідності був ще деякий запас. Як правило, виробники вказують характеристики кожного продукту на зворотній стороні приладу, а також кількість можливих зарядів базових приладів.

Загалом для покриття базових потреб, наприклад щоб зарядити телефон, ноутбук та планшет чи портативну лампу, достатньо буде придбати генератор з мінімальною потужністю 40 А/год. Якщо ж необхідно заживити фен, праску, кухонні прилади й таке інше, знадобиться електрогенератор з потужністю не менше 100 А/год – в ідеалі в поєднанні з сонячною панеллю з потужністю 200 Вт. Сонячні панелі не входять у комплект до електрогенератора, тому на неї необхідно виділити окрему статтю бюджету.

Після того, як ви визначились з тим, які потреби має покривати електрогенератор, можна приступити власне до вибору станції.

Електрогенератори набагато легші, ніж бензинові чи дизельні, оскільки оснащені літій-іонні батареями й не мають двигуна внутрішнього згоряння. Проте зауважте, що батареї на більшу потужність важать дещо більше. А ще чим більше навантаження розраховане на електрогенератор, тим більший розмір він має, тому не кожен електрогенератор буде зручним у перевезенні наприклад у машині.

Спільним для всіх типів електрогенераторів є їхня майже безшумна робота. Також попри вищу початкову вартість вони є довговічнішими в експлуатації та не потребують якогось особливого обслуговування.

Деякі системи резервного живлення можуть заряджатися як від електромережі, так і від сонячних батарей й дають ще більшу електронезалежність.